tirsdag den 8. februar 2011

Skt Hans urt eller stenurt

Sedum i planteskolen i det tidlige forår
Jeg var ved at gå sidste års billeder igennem og gik lidt i stå ved billederne af Skt Hans urt, De fik virkelig vækket lidt forårsfornemmelser må man sige. Teknisk set burde de fleste af dem nok kaldes stenurt, men da mange mennesker kender dem som Skt. Hans urt  -og kalder dem det - ja så vælger vi også at kalde dem for det. På latin er det så Sedum. Hos os er det  så dem der hedder telephium eller spectabilis til mellemnavn eller hybrider heraf,  som vi har flest af.  De lave krybende typer har vi  ikke  i sortimentet, men da der er store planer om at andehuset og planteskuret skal have tag af diverse stenurt, ja så dukker de nok også op i sortimentet - en eller anden dag, men nu må vi se.

Sedum telephium kan man finde i vild udgave på tørre solrige pletter i Danmark, og det er den de allerfleste så kender som den traditionelle Skt Hans urt. Sedum spectabilis er den kinesiske udgave som så er lidt mere stivstilket end den danske udgave. Ud fra de to typer er der så opstået et hav af krydsninger, nogle mere heldige end andre.

Hvis man har en lidt tør og solrig plet i haven er Skt Hans urt helt oplagt. Den er nem at have med at gøre. Er meget lidt krævende m.h.t. jord/gødning, og så er den nem at formere selv.  Tag nogle stiklinge i løbet af den tidlige sommer og sæt dem enten i vand i nogle uger til de slå rødder, eller sæt dem direkte i jorden med det samme.


7 ud af 10 vil med stor sandsynlighed blive til planter. Du kan også være heldig at få nogle frøformerede planter og hvem ved måske opdager du den næste storsælgende nye Skt Hans urt. Når det er sagt, så er der så typer der er så nye at de stadig er under licens, hvorfor vi som planteskole ikke selv må formere dem, men skal købe dem som småplanter. Det er årsagen til at nogle typer er dyrere end andre. Det er såmænd ikke fordi de er mere besværlige.

Sedum 'Bonbon' er ikke den kraftigst voksende men den får den dejligste røde farve på bladene
Mht om de bliver spist af rådyr, så må det vist komme an på en prøve i den enkelte have for de bliver ikke spist her på gården, men det er det lækreste og bliver spist helt ned i vores sommerhus.


Skt Hans urt er det vi kalder en rigtig god 'begynder'staude,da man næsten ikke kan undgå at havce succes med den.Hvis man er helt nybegynder ud i Skt Hans urt, vil jeg foreslå man starter med enten den der hedder Herbstfreude eller den der hedder Matrona. Begge har store kødfulde blade, tykke stængler og er gode til at holde sig oprette.Matrona har lidt rødlige farver og lidt lysere blomster. Herbstfreude har grågrønne blade og lidt dyb rosa blomster. Men husk nu - ikke noget med at gøde!  Det eneste du får ud af det, er at planten vokser gevaldigt og vælter ud til alle sider.


Matrona i store mængde. Nemt enkelt og ganske imponerende. Et ekstra plus er at det tiltrækker en masse insekter og sommerfugle når de blomstrer i august.


Jeg tror der her er brugt Sedum 'Herbstfreude' i en enkel komposition med græssen Calamagrostis 'Karl Foerster'. Lige til at kopiere til den meget nemme forhave eller til kommunale anlæg! Billedet er fra Enköping hvor man virkelig forstå at få plantet offentlige steder til så de er en fornøjelse at se på.


Sedum'en blomstrer ikke endnu på billedet ovenfor. Men den ser sådan her ud når den så blomstrer. Billedet her er fra vores 'tørre bed/grushave' Hvor Sedum 'Herbstfreude' er plantet sammen med bl.a. lammeøre, bjergmynte og diverse græsser.
Sedum 'Stardust' Bladene er meget bleggrønne, men de helt hvide blomster gør den værd at have.

Sedum 'Frosty Morn' er smuk men bliver ikke så høj og stænglerne rådner hurtigt hvis den får for meget vand.
Men som først nævnt er der et have af sedum på markedet. Lige fra helt helt mørke blade som på 'Postman Pride' med meget mørk rødbrun blade, men en lidt spinkel vækst og små blade.  'Jose Aubergine' som er mere blålig rødbrun men til gengæld mere kraftig vækst. Men bladene kan også være hvidbrogede eller gulbrogede. Blomsterne kan så også variere fra helt kridhvide over gullige toner til rosa og stærk mørk pink.
 
Sedum 'Jose Aubergine'

Udover at være nemme i haven er Sedum så også fortrinlige krukkeplanter. Som man sagtens kan tage på ferie fra uden der sker det store ved det.

Sygdomme er heller ikke de helt store problem. De meget lyse udgaver kan få lidt rust,  og man kan også få lidt insektangreb, men ikke noget der betyder noget for plantens overlevelse. Det største problem er egentlig for gode forhold, dvs for meget vand og gødning.

2 kommentarer:

  1. Hvilken en af de mørke er den bedste efter din mening ? jeg har Purple Emperor men den mister lidt farven efterhånden som den vokser op synes jeg.
    Forårshilsner fra Peter

    SvarSlet
  2. Helt sikkert Jose aubergine. Den har purple emperor somforælder men er efter min mening meget bedre

    SvarSlet