torsdag den 15. september 2011

Den er god nok - det handler om størrelsen

Det er højsæson for at lægge løg, og man kan købe løg mange mange steder.  Løg fra Netto, Aldi, Bilka og lignende steder kan være fuldt ud lige så gode som alle mulige andre løg, og har de lige det løg du gerne vil have så køb i rigelige mængder ( Man kan aldrig have for mange løg i haven). Men skal du være sikker på det ser godt ud første år, når de kommer op og især hvis du gerne vil have de forvilder sig - ja så lad os slå fast med syvtommer søm - Størrelse, størrelse og så igen størrelse! Så selvom mindre løg kan være billigere er det en god ide lige at kigge på størrelsen også.Et alm. tulipanløg fx skal helst være 11-12+ i størrelse  (dvs 12 cm hvis man måler rundt om løget), så er man  nogenlunde sikker på at det giver en flot blomst. Allium af de store slags som Mount Everest og Globemaster skal gerne op i en størrelse 20+.

samme slags allium..Et par andre ting du skal kigge efter er at løget ikke er blødt, og at der ikke er mugpletter. Visse typer løg kan det være svært at undgå med, da det sker meget hurtigt -Hundetand og Cammasia er et par eksempler.  Hvis dine løg derfor når at få mugpletter før du lægger dem så dup dem med en atamon opløsning og få dem hurtigt i jorden.


Vi lægger mange mange løg her. I år har vi dog begrænset os så det bliver kun små 1000 
(sidste år lagde vi cirka 4000 - så 1000 er nærmest den rene ferie) og hovedsagelig camassia og allium til forvildning. Det er hårdt arbejde at lægge mange løg men er der noget bedre end den belønning man får i foråret.

3 kommentarer:

 1. Hej
  fuldstændig enig.Man kan ikke få for mange løg.

  Men 4000 det er mange Jeg nøjes med 400 hver år. men jeg er også gået lidt ned i år har kun lagt 150 så resten vil jeg prøve at ligge i krukker det har jeg ikke rigtig gjort før kun lige i et par stk . Men i år skal der flere til. Og ja der er forskel på løg især tulipanløg.Sidste år var jeg ved en rigtig tulipan avler og nøj der blev fråset igen i år har jeg købt ved dem ,men også andre løg forhandler kan anbefales,men kigger da også i supermarkeder..
  Mange sensommer hilsner fra Helle

  SvarSlet
 2. 400 er nu også ganske mange synes jeg. Da vi flyttede ind her var der ikke et eneste løg, og da der er store arealer syner få løg ikke af noget, så derfor de store mængder ad gangen. Løg i krukker er ikke så nemt igen synes jeg (sandsynligvis bare mig der ikke er for god til det med at sætte dem ud i tide, gøde osv....) Men jeg lagde sidste år en masse botaniske tulipaner 'Hearts Delight' i krukker og det blev vældig godt. Jeg lavede også et par krukker med mange slags løg i lag, men de kiksede gevaldigt, så det er jeg stoppet med, nu er det kun en slags per krukke. God plantelyst :-)Lise

  SvarSlet
 3. Hej Lise
  Det er også første år jeg rigtig prøver løg i krukker ( er nok Claus Dalbys skyld at jeg prøver og så kniber det med plads i haven man kommer så let til at grave i noget som allerede var der men man ikke lige kunne huske)Jeg har 1 slags i hver på nær i et par stk. hvor der kom lidt allium og narcis sammen med tulipaner. Det jo svært ikke og købe nye løg hvert år.
  Hilsen Helle

  SvarSlet